Rabarberkaka






ingredienser

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
300 g rabarber
2 msk potatismjöl
2 krm muskotnöt , riven
1 tsk kanel
2 msk råströsocker

Gör så här :

Rör samman ägg och socker. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner det smälta smöret.

Klam fast ett bakplåts papper i botten på en form med löstagbar kant, Häll smeten i formen.

Skär rabarbern i bitar och lägg i en skål med potatismjöl, muskot och kanel. Fördela det över smeten och strö över råsockret.

Grädda kakan i ca 40 min i 175 grader mitt i ugnen.
Lossa kakan från formen när den svalnat.

Lycka till Kram Evelin

Snabbhavrekakor

Dessa kakor är även till cissi. Dem är superenkla att göra och man har nästan alltid saker hemma till dem och dem blir super goda.



Ingredienser för ca 45 st

3 ½ dl havregryn
1 ½ dl socker
150  g smör eller margarin

Gör så här :

blanda socker och havregryn i en skål.
smält smöret och häll det hett över det andra.
rör ihop och fördela i småkaksformar på en plåt.
Grädda i ugnen i ca 10 min på 175 grader.

Lycka till Kram Evelin

Hallongrottor

Ännu en kaksort till cissi. Och det är ju en riktig kalas klassiker så tänkte att den borde passa.


¨



Ingredienser till ca 50 st  

250 g smör eller margarin
1 dl vaniljsåspulver
1 ½ dl socker
4½ dl vetemjöl

Fyllning

ca 1 dl hallonsylt

Gör så här :

Blanda snabbt samman allt i en matbrerdare. Forma till små kulor och lägg i småkaksformar.
Gör en fördjupning i varge kaka och fyll med hallonsylt.
Grädda i ugnen i ca 10 min i 200 g.

Lycka till Kram Evelin

Kärleksmumms

Igår gjorde jag dessa vad ni nu kallar det , Mockarutor chokladrutor, snoddas ja kärt barn har många namn.
Dessa har jag iallafall blivit lejd att göra ska baka till Cissis födelsdag.



Tog en bit och satte mig på gräsmattan med ett glas saft i det soliga vädret.



Ingredienser

2 ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 g smör eller margarin

Glasyr

4 msk smör elller margarin
250 g florsocker
1-2 msk kakao
3 msk kallt starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker

Garnering

½-1 dl riven kokos

Gör så Här

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
Häll i mjölken.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Rör ner i äggvispet. Smält smöret och rör ner det i smeten.
Häll smeten i en långpanna som klätts med bakplåtspapper.
Gräddda mitt i ugnen ca 10 min.

Gör glasyren: Smält smöret, rör ner florsockret,kaffet och vaniljsockret.
Bred glasyren över kakan när det ännu är varm.
Strö över den rivna kokosen över glasyren innan den stelnat så att det fastnar.
Skär kakan i rutor när glasyren stelnat.

Lycka till Kram Evelin

Choklad cupcakes

Hittade detta smarriga recept här.





Gör så Här : 

Till ca 12 cupcakes:
100 g vetemjöl
20 g kakao
140 g strösocker
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
40 g smör, mjukt
1,25 dl mjölk
1 ägg


 sätt ugnen på 175 grader. Lägg mjöl, kakao, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och mjukt smör i en bunke.

Vispa samman med en elvisp på låg hastighet tills smeten får en grynig konsistens. 

Vispa snabbt ihop mjölk och ägget i en kanna/mugg. Häll långsamt ner hälften av mjölkblandningen i den gryniga smeten medan du vispar samman alla ingredienser med elvisp. Vispa på högre hastighet tills alla klumpar försvinner.

 
Sänk hastigheten och vispa långsamt ned resterande mjölkblandning, tills smeten är slät. Skeda ut smeten i muffinformar [placerade i en muffinplåt] och fyll till ca hälften. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25minuter. 

Låt muffinsarna stelna en aning på plåten innan de lyfts upp för att svalna helt på bakgaller. Glasera med frosting.

Frosting:
300 g florsocker
100 g mjukt smör
40 g kakao
3 msk mjölk

Vispa ihop smör, kakao och florsocker till en slät smet med elvisp på medelhastighet. Sänk till låg hastighet och tillsätt mjölken, en msk i taget. Vispa sedan på hög hastighet tills frostingen är fluffig och lätt, i ca 5 minuter. Ju längre du vispar, desto fluffigare glasyr. Låt stelna en aning innan du glaserar dina cupcakes med frostingen.

Fenomenal Fillimpa

Ja, denna limpa är verkligen fenomenal. Både släkt och vänner har velat ha detta recept.
Det är enkelt att göra också :)



Gjorde en av limporna i en fin form som vi har haft så länge jag kommer ihåg så
tyvärr börjar den rosta annars är den så fin.
 


2 Limpor

5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2 ½ dl rågkross
1 dl vetekli
½ dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
(½ dl solroskärnor)
(1 dl russin)
1 l filmjölk
2 dl mörk sirap

1 msk smör
rågkross

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser noga.
Solroskärnor och russin kan man hoppa över om man vill, det blir lika gott ända.
Rör därefter ner filmjölk och sirap och blanda väl, till en lös klibbig smet.

Smöra två 1 ½ liters avlånga formar (jag tog en stor och en liten). Strö rågkross i botten. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i knappt två timmar på 175 grader.

Tips ! täck brödet med aluminiunfolie i slutet så bräns inte ytan.

Lycka till Kram Evelin

Äppeltosca

Har aldrig gjort toscakaka förut men så bestämde jag mig för att testa. Men så hade vi två äpplen hemma som inte var så jätte fina så då kom jag på en liten annurlunda variant av toscakaka.



100 g smör eller margarin
2 ägg
1 ½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl grädde eller mjölk

Glasyr:

100 g smör eller margarin
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 ½ dl havregryn
2 st äpplen
Lite kanel och råsocker
Görs så här

Smörg och ev bröa en form med löstagbar kant.
Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvert,matfettet och vätskan.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen 20- 25 minuter.

Förbered under tiden glasyren.
Blanda samman alla ingredienser förutom äpplena, kanelen och råsockret i en kastrull.
Värm massan under försiktig omrörning tills allt blandat sig och tjocknat.
Skär äpplena i skivor och lägg i en plastpåse med kanel och råsocker. Knyt påsen och skaka.
Lägg snabbt på äpplena på den varma kakan och häll på glasyren.
Ställ direkt in kakan igen tills den har fått fin färg.

Lycka till Kram Evelin

Hallon macarons

Igår kväll så ställde jag mig och gjorde macarons. Har testat det en gång förut med det var inge bra recept så nu följde jag lejlas recept. Detta vart recultatet.







4 äggvitor
½ dl socker
150g skållad och malen mandel
4 dl florsocker
röd karamellfärg

Smörkräm

100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägggula
2 msk hallonsylt
röd karamellfärg

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna på låg hastighet och öka efter hand.
Tillsätt stösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
Blanda försiktigt mer mandeln och florsocker.
Klicka ut smeten till runda klickar på bakplåtspapper.
Låt dem vila på bakplåtspapper i 15 min.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 12 min.
Låt dem svalna.

Smörkräm :

Vispa smör florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa ner ägggulan.
Färga med karamellfärg och smaksätt med hallonsylten.
Spritsa ut på undersifan av hälften av kakorna och lägg ihop dem som hamburgare.







RSS 2.0